Archivado en Comunicats, socio economic

CCOO proposa un Pacte d’Estat per l’Economia i l’Ocupació

Proposta aprovada pel Consell Confederal de CCOO el 5 de Maig per a un Pacte d’Estat que garanteixi la protecció social, reactivi l’activitat econòmica i estableixi les bases per canviar el patró de creixement


Este artículo se publicó originalmente en CATALUNYA (CCOO Serveis Catalunya) , () ,


pdf print pmail

Caracterització de la situació actual 

 

Estem front la primera gran crisi de l’economia globalitzada, originada en la prevalença de l’economia especulativa i en l’absència de controls del sistema financer, sobretot als Estats Units. A Espanya la crisi internacional té una repercussió més aguda pel fet de coincidir amb l’esgotament d’un model de creixement caracteritzat per la forta tirada de la construcció, que ha portat les famílies a un endeutament difícilment assumible, al creixement de l’atur de baixa qualificació, als baixos salaris y altíssims beneficis empresarials que no s’han reinvertit en el futur. Per tot això, Espanya podria haver entrat en crisi encara que no s’haguessin donat aquestes circumstàncies Internacionals.  A això, cal sumar que la crisi del sistema financer internacional ha comportat una restricció del crèdit a empreses i famílies, cosa que no fa més que agreujar la situació.

 

Els governs del món han adoptat algunes mesures caracteritzades per la seva descoordinació, també en el cas espanyol. Pel que respecta a les mesures que el Govern ha dut a les meses de diàleg social, si bé tenen la intenció, compartida, d’incrementar els nivells de protecció als aturats, algunes d’aquestes es mostren com a ineficaces i, fins i tot, contraproduents. Per la seva part, la Patronal, particularment la CEOE, veu en la crisi l’oportunitat de recuperar taxes de benefici per la vella via d’imposar propostes desreguladores del mercat laboral i d’afebliment del sistema de protecció social. Aquesta actitud ha fet fracassar, almenys de moment, el marc per a la negociació col·lectiva de l’ANC i posa en situació de risc la concertació social.

 

Davant la crisi, CCOO proposa un Pacte d’Estat

 

La convicció que l’economia espanyola travessa per un moment extraordinàriament greu és el que porta a CCOO a proposar UN PACTE D’ESTAT PER L’ECONOMIA I L’OCUPACIÓ que garanteixi la protecció social, reactivi l’activitat econòmica i estableixi les bases per canviar el model de creixement. Aconseguir-ho només és possible si existeix un compromís sincer en què s’hi impliquin amb capacitat de lideratge el Govern, la patronal i els sindicats en el marc d’un ‘Diàleg Social Reforçat’; si es flexibilitzen, encara que sigui temporalment, els marges d’endeutament i es revisa la política fiscal.

 

La proposta de CCOO combina mesures conjunturals amb d'altres de caràcter estratègic:

 

·       En primer lloc, s'ha d'intervenir per fer front a l’actual conjuntura de crisi: protegint més i millor els qui més la sofreixen, els aturats;  reactivant l’economia i reformant el sistema financer per garantir el flux del crèdit a famílies i empreses.

 

·       En paral·lel, hem d'actuar amb visió estratègica per canviar el patró de creixement que ha seguit l’economia espanyola fins a la data, apostant per una base industrial sòlida que inverteixi en R+D+i, per millorar el sistema educatiu i vincular-lo més i millor al sistema productiu, i per consolidar i ampliar el nostre sistema de protecció social.

 

Propostes de CCOO per a un Pacte d’Estat per l’Economia i l’Ocupació


 

 

Mesures de caràcter conjuntural per a fer front a la crisi

 

Mesures de caràcter estratègic per a canviar el patró de creixement

Prioritzar la preocupació en les persones, particularment, les que estan perdent el lloc de treball o no poden accedir-hi

 

·       Ampliar i millorar la protecció per desocupació.

·       Millores Renda Activa d’Inserció.

·       Major integració polítiques actives.

·       Reorientar l’actuació dels Serveis Públics d’Ocupació.

·       Reformar la legislació concursal. 

Assentar una base industrial sòlida

que inverteixi en R+D+i

·       Desenvolupar la societat de la informació.

·       Ordenar i prioritzar les inversions públiques en R+D+i en tota l’activitat productiva.

·       Negociar la Llei de Ciència avançada.

·       Pla industrial que assumeixi el disseny industrial i la qualitat de béns i serveis.

·       Política sectorial activa que doni suport al desenvolupament de la indústria,  serveis de valor afegit, turisme i construcció productiva.

·       Marc regulador de la política energètica.

Revisar el funcionament del

 sistema financer

·       Fixar objectius concrets de recapita-lització d’entitats per rellançar la seva activitat.

·       Condicionar els ajuts públics al reforç de les seves reserves, garanties d’ocupació i exigències de cadena de responsabilitat.

·       Sistemes de cooperació o integració en caixes d’estalvis i rurals.

·       Defensar la naturalesa jurídica de les caixes i abordar processos de concentració des de criteris objectius.

·       De produir-se iniciatives de modificació de la Llei de Caixes, aquestes han de reafirmar la seva naturalesa jurídica.

·       Incrementar les línees de crèdit del ICO, afavorint la seva efectivitat real.

Millorar el sistema educatiu i la FP, vinculant-los al sistema productiu

·       Incrementar places públiques d’educació infantil per a menors de 3 anys i impulsar  la xarxa pública de centres integrats de FP.

·       Millorar els resultats de l’alumnat en  matèries de ciències i adoptar mesures per retallar el nivell d’abandonament escolar.

·       Difondre programes d’idiomes i NTI.

·       Potenciar els Programes de Qualificació Professional inicial, diversificar l’oferta de grau mig de FP y desenvolupar regulació dels certificats de professionalitat.

·       Reconèixer experiència laboral a efectes de titulació i qualificació, i establir indicadors d’avaluació per a FP.

·       Inscriure la Universitat Espanyola a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, millorant el finançament públic i potenciant la faceta investigadora.

 

Reactivar l’economia

·       Nous programes d’inversió pública.

·       Assegurar el manteniment integral de l’estoc d’infraestructures existents.

·       Mesures encaminades a l’increment del parc d’habitatges en lloguer.

·       Abordar un Pla de rehabilitació urbana i d’habitatge residencial.

·       Accelerar la construcció dels centres educatius i sanitaris públics.

·       Desenvolupar l’aplicació de la Llei de Dependència.

 

Consolidar i ampliar

la  protecció social

·       Compliment criteris de qualitat en el treball per acreditació de les empreses.

·       Millorar finançament CCAA en prestació de serveis i accelerar serveis de proximitat.

·       Desplegament Catàleg de Serveis dins de la Xarxa pública de les CCAA i qualificació de les persones que realitzen les feines.

·       Millorar el sistema de pensions públiques:

-   Integrar Règims Especials en General.

-   Desenvolupar jubilació anticipada per determinats treballs i jubilació flexible.

-   Equilibrar estructura de població.

-   Modificar sistema complementari.


Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es