Archivado en Comunicats, socio economic
El sector financer davant la crisi
Propostes de CCOO per preservar el sector financer i reforçar la seva solvència, supervisió, funció econòmica i social, i nivell d'ocupació.
El Pacte d'Estat per l'Economia i l'Ocupació, proposat per CCOO, preveu un conjunt de mesures destinades a revisar el funcionament del sistema financer perquè pugui complir amb la seva funció econòmica i social, recollint per a aquesta finalitat els plantejaments de COMFIA en matèria de recapitalització d'entitats, condicions daquestes, processos de cooperació o fusió, defensa de la naturalesa jurídica de les caixes d'estalvis i funcionament de les línies de crèdit de l'ICO, entre daltres.
Situació actual del sistema financer espanyol
La globalització de la crisi financera ha transferit al Sistema Financer Espanyol un seguit d'incerteses, accelerant l'aparició d'una crisi amb identitat pròpia i amb especificitats distintes a la daltres països: un elevat nivell de dependència del finançament extern el venciment del qual genera fortes tensions de liquiditat a curt termini i un major impacte de la caiguda del mercat immobiliari i la destrucció d'ocupació, que generen un major increment de la morositat. Circumstàncies ambdues que han fet que les mesures de compra d'actius d'alta qualitat per part de l'Estat serveixin per atendre els venciments a curt termini però no perquè reverteixin significativament a la normalització del flux creditici.
En aquest marc, molts dels seus responsables han dedicat més temps a eludir responsabilitats pròpies i a carregar culpes
a altres que a actuar per fer possible el funcionament i la viabilitat del
sector, en un entorn de forta tensió sobre recursos propis i marges. El
repartiment excessiu de dividends i bonus a directius tampoc no ha ajudat.
Com a conseqüència, l'activitat econòmica (basada fonamentalment en el consum o
la producció a crèdit) ha vist trencat
el seu funcionament per l'escanyament del mercat financer. La caiguda del
consum ha provocat un estancament de l'activitat i aquesta, al seu torn, un
increment de l'atur. Això, en conseqüència, incrementa la morositat i redueix
la demanda de crèdit, realimentant el cercle.
Propostes ja fetes per
COMFIA
Des de COMFIA hem treballat per trencar
aquesta inacció, intervenint en làmbit institucional i públic amb les
nostres propostes: La sol·licitud per elevar la quantia coberta pel Fons de
Garantia de Dipòsits, la
Declaració de consellers de caixes, les resolucions de la nostra
Comissió Executiva i el nostre recent Congrés (vegeu:https://www.ccoo-servicios.es/html/13253.html),
així com la defensa de la naturalesa jurídica de les caixes, en són alguns exemples.
Vinculat a això, i de manera paral·lela, hem situat amb claredat la nostra prioritat, la nostra línia vermella: la defensa de
l'ocupació en el sector, que es fa més necessària en un entorn de
polítiques d'ajusts de costos, menor dotació de plantilla i pressió sobre els
treballadors. I encara més davant una probable reordenació del sector, en la
qual reiterarem l'exigència de garanties
econòmiques, socials i, especialment, laborals -protocols d'ocupació-.
Propostes de CCOO per a un Pacte d'Estat
A més a més, des d'una perspectiva global, l'objectiu de reactivar l'economia per aturar la destrucció d'ocupació passa per revisar el funcionament del sistema financer per preservar i reforçar la seva solvència, supervisió, funció econòmica i social i nivell d'ocupació, tot això mitjançant mesures concretes a curt termini que hem incorporat en el document aprovat el cinc de maig pel Consell Confederal Proposta de CCOO per a un Pacte d'Estat per l'Economia i l'Ocupació (vegeu-lo a: http://www.ccoo.es/comunes/temp/recursos/1/189795.doc)-, que es resumeixen en:
· Recapitalització: L'Estat ha de fixar objectius concrets de recapitalització d'entitats amb l'objectiu de millorar la seva solvència i rellançar la seva activitat. Pot fer-se avalant emissions de participacions i/o deute preferent/subordinat o, si això no és suficient, recapitalitzant directament entitats que ho necessitin per garantir la seva viabilitat.
· Condicions dels ajuts públics: Han de comportar compromisos de les entitats per enfortir la seva estructura de capital (renunciant al repartiment de dividends) i mantenir l'ocupació. En cas d'intervenció, han d'afegir-se exigències de responsabilitat, minimitzar l'impacte sobre l'erari públic i evitar distorsions de competència.
· Promoure sistemes de cooperació o integració estables en el sector de caixes d'estalvis i rurals, per facilitar l'accés a mercats majoristes i obtenir-ne liquiditat.
· Defensar la naturalesa jurídica de les caixes d'estalvis, clau per a la inclusió financera i la competència.
· Abordar processos de cooperació, integració o fusions de caixes, en un escenari en el qual aquestes iniciatives semblen necessàries, sempre que s'abordin sobre les premisses de criteris econòmics, empresarials, socials i laborals, tant dintre de cada comunitat autònoma com si han de superar aquest marc geogràfic.
· Cas de produir-se iniciatives de modificació de la Llei de Caixes d'Estalvis, aquestes han de refermar la seva naturalesa jurídica i no al contrari. Aquests canvis, si es fan, han de garantir l'equilibri de representació en els seus òrgans, abordar buits legals sobre reordenació del sector, evitar conflictes d'interès en cas d'una doble condició de supervisor i administrador, i reforçar el paper de supervisió del Banc d'Espanya i la CNMV.
· Incrementar les línies de crèdit i recursos humans de l'ICO per afavorir la seva efectivitat.
A més d'aquestes mesures, tal com recollíem en la resolució del nostre 3er Congrés el passat mes d'abril, cal que el
sector financer busqui fórmules que donin sortida de mercat a l'habitatge
construït, mesures per minimitzar l'execució d'embargaments i uns altres
possibles enfocaments de la seva funció social i negoci. Això en el marc d'una
aposta per un model basat en gestió professional, govern corporatiu (RSE) i
control social.
Si vols saber més sobre les nostres propostes, visita el nostre blog sobre la crisi (http://blog.comfia.net/crisis) i recorda la teva cita setmanal amb COMFIA TV a www.comfia.tv.