Archivado en Comunicats, Ocupacio, socio economic

Pel futur de les caixes d'estalvis

COMFIA-CCOO i FES-UGT presenten al Govern iniciatives per a la defensa de l'ocupació, la viabilitat i la naturalesa jurídica de les caixes d'estalvis.


pdf print pmail

Divendres passat, dia 5 de febrer, delegacions de FES-UGT i de COMFIA-CCOO, es van reunir amb la Direcció General del Tresor i Política Financera per a presentar-li les propostes que en matèria d'ordenació del sector financer plantegen els sindicats majoritaris.

La representació sindical va plantejar l'exigència de modificar l'actual LORCA, almenys, perquè les operacions d'integració que les caixes d'estalvi portin a terme a través dels Sistemes Institucionals de Protecció (SIPs) es recullin dintre de la normativa que garanteix el model social de les caixes d'estalvis. Recollir, com una nova entitat financera plena, la figura de l'Agrupació de Caixes (federades, confederades o agrupades) evitaria que les societats centrals dels SIPs fossin bancs i garantint-se així la naturalesa jurídica de les entitats d'estalvi. Aquesta proposta va ser acollida amb interès per la Directora General del Tresor. Veurem.

La posada en funcionament del FROB, va ser un altre dels assumptes plantejats pels dos sindicats en la reunió, traslladant-li la preocupació pels perjudicis que pot implicar el retard de la seva activació. En la nostra opinió, el Govern ha de tenir un paper més actiu en el procés de recapitalització temporal i reestructuració del Sector financer, en coordinació amb el Banc d'Espanya i les Comunitats Autònomes, per a anticipar-se a situacions no desitjades i afavorir concentracions d'entitats més viables econòmicament. Amb això es reactivaria el circuit del crèdit així com de l'ocupació, tan necessari per a la nostra economia. L'aposta per un sector plenament viable, és a dir, rendible, eficient i solvent, garantiria l'aprofitament més eficaç dels recursos disponibles, sobretot amb les majors i millors garanties d'ocupació.

En aquest sentit, és imprescindible que des del Govern no es donin missatges equívocs sobre el paper que representen les prejubilacions en el sector financer, i quina repercussió tenen sobre els comptes de l'Estat. Les prejubilacions en el sector financer s'han suportat fins a ara, en exclusiva, per les empreses i els treballadors afectats. I han estat un instrument molt eficaç per a proporcionar una sortida digna a persones que han treballat i cotitzat de mitjana més de 40 anys, creant-se noves oportunitats d'ocupació per als més joves. I tot això, ha redundat en un benefici mutu d'empreses i treballadors.

Aquest tipus de reflexions i demandes s'han vingut realitzant durant l'últim any i mig davant autoritats públiques, supervisors i gestors de manera unilateral per part de cada sindicat. És l'hora d'emplaçar conjuntament a totes les parts, principalment al Govern, i requerir de la decisió i responsabilitat que el moment aconsella així com l'obertura d'un marc de diàleg sectorial en el qual s'abordin tots aquells canvis que es precisin. Per la nostra banda reafirmar que la defensa de l'ocupació en el sector financer, el compromís que aquest ha de tenir amb el desenvolupament econòmic del país a través del Crèdit i, en el cas de les caixes, la defensa del seu Model Social són matèries estratègiques de la nostra acció sindical, pel que actuem i actuarem en conseqüència.

Febrer de 2010

COMFIA CCOO

Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es