Archivado en Comunicats, Dones i Igualtat
Més
Secció Sindical Estatal Grup BMN
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona el 8 de març, a COMFIA-CCOO diem Més.
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona el 8 de març, a COMFIA-CCOO diem Més.
Més és el lema d'aquest any en el que, en l'actual context polític i econòmic, es pretén convèncer-nos que és inevitable que ens conformem amb menys.
En un entorn de resposta social a l'última reforma laboral que retalla drets i protecció social a les treballadores i treballadors, mentre es desmantella l'Estat del benestar, s'evidencia el fracàs del model capitalista sustentat per un model social patriarcal basat en la desigualtat i la discriminació entre els éssers humans.
El desmantellament dels serveis públics de la cura i la inversió insuficient en infraestructures urbanes no facilita la conciliació del treball remunerat i l'atenció a les persones dependents.
Ens preocupa l'absència de corresponsabilitat entre dones i homes en relació a la cura familiar, comportament que sha vist reforçat per la suspensió del Govern de l'ampliació a 4 setmanes del permís de paternitat.
Lany 2011, els permisos de maternitat han estat utilitzats per dones en 9 de cada 10 casos, les excedències per cura familiar, també.
El nombre de processos de paternitat ha estat de 269.715, és a dir, 54.690 menys que processos de maternitat.
Aquesta absència de corresponsabilitat familiar perjudica i penalitza les carreres professionals de les dones, reverteix en el futur amb menys oportunitats de promoció, salari i protecció social, però també penalitza als homes que, en conjunt, segueixen oferint una imatge social de desvinculació de les seves responsabilitats familiars de cura, alhora que penalitza al conjunt de la societat doncs enforteix rols i estereotips sexistes que cal eradicar si volem avançar cap a la igualtat efectiva entre homes i dones.
Referent a això es recorda que:
-
La quantia de la prestació per maternitat és equivalent al cent per cent del salari i s'abona directament per l'INSS durant les 16 setmanes de permís (ampliables en cas de part múltiple en dues setmanes més per cada fill o filla). A més, el pare pot gaudir del temps cedit per la mare al mateix temps que ella o a continuació, excepte en les sis primeres setmanes de descans obligatori per a la mare, en cas de part natural (en cas de defunció de la mare, el dret a aquestes sis setmanes el pot sollicitar el pare). La Llei contempla també la possibilitat de gaudir a temps parcial del permís.
-
El permís per paternitat, contemplat en la Llei Orgànica d'Igualtat, és independent del de la mare i compatible amb el gaudi compartit del permís per maternitat, quan és cedit per la mare.
-
La quantia del subsidi per paternitat és la mateixa que l'import del permís per maternitat: 100% de la base reguladora de la prestació d'Incapacitat Temporal, derivada de contingències comunes.
-
La prestació s'abona per un període de 13 dies (dos més per cada fill o filla).
-
Les treballadores i treballadors poden sollicitar excedència per atendre la cura de fill o filla, menor en acolliment o per a la cura d'altres familiars.
Així mateix, el 2 de març celebrem la 2ª Jornada sobre la desigualtat salarial a Europa, aquesta data simbolitza que una dona ha de treballar, de mitjana, 62 dies més per guanyar el salari/hora mitjà que un home rebia el 2011. A Espanya serien 61 dies.
Aquesta bretxa entre dones i homes en làmbit laboral en el qual l atur femení arriba ja al 23,3%, també es fa visible amb major temporalitat i temps parcial, segregació ocupacional, menors prestacions de desocupació, etc.
Bretxa que s'estén a la representació de les dones en la presa de decisions, en l'economia i en la política. Les recents eleccions generals han evidenciat el dèficit en la representació paritària.
Davant daquesta realitat i com volem Més, des de COMFIA-CCOO manifestem el nostre suport a les polítiques d'igualtat que afavoreixin l'aplicació efectiva de la norma- tiva igualitària, tant en el desenvolupament de la Llei per a la igualtat efectiva de dones i homes, com en l'adequada aplicació de la Llei integral de mesures per combatre la violència contra les dones i el manteniment de la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs.
En l'àmbit de l'empresa seguirem impulsant la negociació de plans i mesures d'igualtat, en els sectors i en les empreses, la qual cosa ens permet afermar i reforçar els drets aconseguits en matèria d'igualtat d'oportunitats de dones i homes.
Finalment, convidem a les treballadores i treballadors i a la ciutadania en el seu conjunt a participar en els diferents actes i manifestacions que se celebren amb motiu del 8 de març per reiterar el nostre compromís amb la consecució dels necessaris avenços cap a una societat Més igualitària, justa i democràtica.