Archivado en Comunicats, Dones i Igualtat

25 de novembre: Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra las Dones

SECRETARIA DE LA DONA DE COMFIA-CCOO

L’augment de la desigualtat provoca més violència. Un tipus de desigualtat que podem trobar en les empreses és la desigualtat de gènere.


Este artículo se publicó originalmente en bmn (Sección Sindical Estatal Grupo BMN) ,


pdf print pmail

25 de novembre 

Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra las Dones


L’augment de la desigualtat provoca més violència.       

Un tipus de desigualtat que podem trobar en les empreses és la desigualtat de gènere.

El gènere és una sèrie d’idees socials que assigna a homes i dones rols diferents. I en general, els rols masculins són més valorats que els femenins.

Aquestes idees socials també es traslladen a l’àmbit laboral, donant com a resultat que les dones ocupin llocs de menor rang, guanyin menys diners i rebin menor capacitació que els seus companys. És a dir, que posseeixin menys recursos. 

Com qualsevol altra desigualtat, aquesta reforçarà la violència, que és exercida en major mesura contra aquells que compten amb menys recursos. En aquest cas, les dones.

Hi ha un tipus de violència particular que s’exerceix contra la dona, la violència masclista: la violència de gènere, l’assetjament sexual i/o per raó de sexe.          

La desigualtat de gènere associada a altre tipus de desigualtats, fa que les dones es converteixin en víctimes en major mesures que els seus companys. I la violència serà més freqüent si els agressors són els seus caps o supervisors, perquè, a més de tots els altres recursos, posseeixen el poder que els hi brinda la jerarquia.

D’aquesta manera, es completa el cercle de la violència: hi ha certs recursos que generen desigualtat, i com més gran és la desigualtat, major és la probabilitat de què la violència aparegui i actuï.       

Quan això succeeix el funcionament de l’organització comença a anar malament. Per què? Perquè la violència afecta al clima laboral, no només als que són les seves víctimes directes.

Els casos de violència, en qualsevol de les seves formes, produeixen alts nivells d’estrès que no només tenen efectes psicològics sinó també físics en les persones que els pateixen.

El cercle de la violència, en conseqüència, funciona prenent-nos la salut, la vida, la integritat i la dignitat, és temps de rompre’l. Com? Eliminant els factors que el fan funcionar.

La violència laboral no es produeix només per l’actitud de determinats individus: sorgeix en certes estructures organitzatives més que en altres. Revisar aquestes estructures i modificar-les ajudarà a detenir la violència. Per a això, tenim una guia indispensable: el concepte de treball decent.

Treball decent és un treball en el que no existeixen diferències entre homes i dones, en el que no hi ha discriminació, ni polítiques injustes.

Treball decent és seguretat laboral. És un treball en que hi ha una cultura d’empresa que no fomenta els abusos de poder i sanciona la violència.

Treball decent és formació. Perquè la formació no sols pot prevenir la violència sinó ajudar a enfrontar-la. A més pot ser una eina de canvi cultural.

Treball decent és, en resum, un treball just. I som responsables d’assolir-lo.

Cap organització funciona aïllada i no podem confiar en la bona voluntat de les empreses, on el seu principal objectiu és el guany.     

Des de cada sector treballem per acabar amb la desigualtat i la violència, introduint en la negociació dels convenis col·lectius i en els plans d’igualtat, garanties de protecció laboral, cooperant en l’elaboració de protocols de prevenció i control de la violència.

Ens cal fomentar la cultura de la solidaritat i accionar la nostra participació. Quan les treballadores estan recolzades pel seu sindicat, poden enfrontar un fet injust i denunciar-lo, sense pors.

Hem de promoure i exigir polítiques que creïn treballs decents i inspeccions laborals que garanteixin que aquestes polítiques es compleixin.  

 Hem de treballar de manera transversal, per eliminar les desigualtats de gènere i totes aquelles injustícies que avui funcionen com un element afavoridor del cercle de desigualtat i violència a les nostres empreses i a la nostra societat.

La nostra meta és la igualtat de tracte i oportunitats. Aturem el mecanisme de la violència. Les treballadores i treballadors, som la peça més important, per això, ens cal actuar, uneix-te a la nostra lluita.           

https://afiliados.uar.ccoo.es/afipub/newafil/index.php

Trenquem el cercle de

 la violència masclista!

Secretaria de la Dona de COMFIA-CCOO





Infórmate

CCOO Servicios es un sindicato, es Comisiones Obreras en los sectores de Comercio, Financiero, administrativo, de las TIC, Hostelería, Contact-center, Oficinas, Turismo... Leer más


Síguenos en Telegram

Dónde estamos


OFICINAS CENTRALES
C/ Albasanz, 3 1º Planta
28037 Madrid
Tel: 91 540 92 82
Asesoría Madrid 91 536 51 63-64
Otras Comunidades
Fax: 91 559 71 96
Email: contacta@servicios.ccoo.es