Archivado en Comunicats, Dones i Igualtat
CONCLUSIONS DE LENQUESTA A LES DONES
Comunicat Caixa Tarragona
Lany passat vàrem plantejar un estudi amb les dades de la plantilla fixa i es va observar que, en la piràmide de comandament, a mesura que anàvem pujant, desapareixien les dones i, a linrevés, com més baixàvem, més dones hi havia. Per això, enguany hem realitzat una enquesta per veure els factors que afavoreixen aquesta situació. De les respostes obtingudes en lenquesta, es desprèn que la majoria de dones que lhan contestada són dones casades, dentre 31 i 40 anys, i amb almenys una persona al seu càrrec.
Partint del fet que el 75% de nosaltres pensem que el nombre de dones amb càrrec directiu hauria destar en proporció al nombre de dones de la plantilla, el 80%, en algun moment de la nostra vida laboral, ens hem plantejat promocionar-nos professionalment. El 65% ho han comunicat al seu immediat superior, el 12% shan adreçat a RRHH i la resta no ha fet res.
En els casos que sens va proposar algun tipus dascens, els motius pels quals no hi varem accedir són: un 53% per incompatibilitat amb la vida familiar i laboral i un 33% per una incentivació econòmica insuficient.
A la pregunta de Creus que les teves aspiracions professionals comportarien necessàriament una prolongació de la jornada laboral?, la resposta ha estat contundent: un 77% creu que sí.
Creiem que cal aprofundir en una política de nomenaments basada en les competències personals i professionals de cada persona i en la igualtat doportunitats, amb independència del sexe, amb mesures que afavoreixin la conciliació de la vida laboral i personal.
Capítol 2. Conciliació vida laboral i personal
Les dones pensem que la nostra incorporació al món laboral no ha de comportar problemes amb la conciliació de la vida familiar. És per això que el 58% de nosaltres sha plantejat la maternitat quan ho ha desitjat, encara que el 27% ha esperat el moment adequat per no obstaculitzar la seva carrera professional.
Tot i que majoritàriament a lhora de sollicitar reducció de jornada, excedència, permisos de lactància, preparació al part, etc., no hem tingut problemes per obtenir-los, el 17% que hem utilitzat aquests permisos creiem que ha tingut repercussions en la nostra carrera professional.
Les dones creiem que els homes no utilitzen els permisos establerts per la Llei de conciliació perquè afectaria la seva carrera professional i podria repercutir en les seves relacions amb lempresa.
El 94% creiem que l empresa hauria de millorar la seva política de conciliació de la vida familiar i professional per tal dafavorir la igualtat doportunitats entre homes i dones.
Capítol 3. Salut laboral
El 40% de les dones creu que lestrès que li ha provocat el seu lloc de treball ha pogut incidir en la seva gestació o en el desenvolupament del seu embaràs; el 12% creu que també els ha afectat les característiques del lloc de treball (postures incòmodes, falta de pauses durant la jornada, càrrega de caixes...).
Les dones pensem que fóra bo acordar entre lempresa i la representació sindical una sèrie de mesures per tractar aquests temes de salut laboral que ens afecten directament; també caldria incloure-hi el protocol dactuació en cas dassetjament sexual.
La Secretaria de la Dona de CCOO, atenent la inquietud i necessitat de suport que totes i tots tenim en cas dembaràs, ha volgut ajudar-nos elaborant un dossier amb les gestions que shan de fer quan arriba el nounat per tal de facilitar a pares i mares la feina burocràtica que el fet comporta i així poder fruir més del nou membre de la família.
Si vols rebre el dossier, tant si ets home com dona, només has de fer-nos-ho saber a la nostra Secció Sindical i tel farem arribar.
Veure en PDF