Archivado en Comunicats, Salut Laboral
Avaluació dels factors de risc psicosocials
12 09 06 Finalment la direcció de Banc Sabadell farà lavaluació dels factors de risc psicosocial a tota la plantilla del grup, 11 anys després de la publicació de la Llei de prevenció de riscos laborals que obliga a fer-ho. (PDF:Cat. / Cast.)
Avaluació dels factors de risc psicosocials
Finalment la direcció del banc farà lavaluació dels factors de risc psicosocial a tota la plantilla del grup, 11 anys després de la publicació de la Llei de prevenció de riscos laborals que obliga a fer-ho.
Durant tot aquest temps, des de CCOO hem reclamat reiteradament a lempresa que ho fes, fins que el mes de novembre de 2004 vam presentar una denúncia a la Inspecció de Treball davant la negativa de lempresa a avaluar aquests riscos. Desprès de diverses reunions a la Inspecció de Treball, aquesta ha dictaminat que lempresa havia d´avaluar els factors de risc psicosocials a tota la plantilla.
Què són els factors de risc psicosocials? Són aquelles característiques de les condicions de treball i de la seva organització que poden afectar la salut de les persones a través de mecanismes psicològics o fisiològics, als quals també anomenem estrès.
Quin mètode utilitzarà lempresa per fer lavaluació? Durant aquest mes de setembre el Servei de Prevenció, a traves de la intranet, enviarà un qüestionari de 75 preguntes realitzat per llnstitut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball (a partir dara INSHT) perquè limprimim, el contestem de manera anònima i lenviem al Servei de Prevenció. Aquest mètode de lINSHT té una mancança important: no avalua els riscos psicosocials derivats de lorganització del treball i és excessivament generalista.
I després? Aquesta és la qüestió vital de tot el procés. Després dhaver recopilat totes les respostes i analitzat els resultats, hauríem de tenir una resposta clara i contundent: primer, el Servei de Prevenció caldria que proposés a lempresa un seguit de mesures correctores per solucionar els problemes que shagin detectat, i després, lempresa hauria d´aplicar de manera decidida aquestes mesures correctores. No voldríem que tornés a passar el mateix que en les enquestes de clima laboral, que shan obviat els problemes detectats tant en la del 2003 com en la del 2006.
I jo què he de fer? Des de CCOO considerem que és important, tot i les mancances senyalades, que es contesti aquest qüestionari massivament i sincera, ja que és l´única manera que la realitat daquesta empresa aparegui en els resultats i puguem reclamar de manera contundent una millora en les condicions de treball. Entre tots ho podem fer possible.
Continuarem informant.
Sabadell, setembre del 2006