Archivado en Campañas, Salud Laboral

Salut laboral: Riscos psicosocials en la restauració moderna
La restauració moderna és un subsector específic dins de l'hostaleria, que per la seua pròpia naturalesa, pateix una sèrie de riscos laborals relacionats amb la seua activitat diària.
Els restaurants de restauració moderna es caracteritzen per preparar i servir els aliments amb molta rapidesa i amb una carta molt homogènia. Per la pròpia naturalesa de l'establiment, el treball ha de fer-se de manera ràpida i àgil, sense possibilitat d'improvisació.
Aquest tipus de restaurants té, en si mateix, unes característiques que fan que es presenten riscos molt concrets referits a la manera de treballar, que exigeix treballar d'una manera molt mecànica i a gran velocitat, la qual cosa obliga a realitzar esforços físics constants i comporta un elevat risc d'accidents a causa de la rapidesa necessària per a treballar.
Però no són els riscos físics els únics que es donen en els restaurants de restauració moderna, ja que aquesta tipologia d'establiment també comporta un gran component de risc psicològic que no sempre és degudament tingut en compte.
El soroll ambiental elevat de manera constant, les exigències de la clientela, la falta de personal, la calor excessiva en la zona de cuina, la multitud de tasques (no sempre ben definides), la pressió exercida pel personal gerent del local, el ritme de treball accelerat… tot són característiques que fan que el treball en restaurants de restauració moderna afecte greument la salut mental de les persones treballadores.
Parlant en termes genèrics, la identificació i l’actuació davant dels riscos físics es realitza de manera habitual per les empreses, ja que està més establit i són perills “més evidents” i per tant més fàcils d'abordar. Però encara que siguen menys obvis, no per això no existeixen els riscos que provoquen l'estrés laboral, i davant aquest perill és igualment obligatori la seua anàlisi i actuació contra els efectes que provoca.
Una manera de previndre que els riscos laborals es materialitzen finalment en malalties i danys per a la salut és amb formació per a adoptar bones postures de treball i manipular correctament les càrregues, però també amb l'establiment de pauses i descansos durant la jornada, tenint en compte la temperatura ambient, la intensitat de les tasques i l'atenció necessària per a dur-les a terme.
Els factors de riscos psicosocials solen ser multicausals, per la qual cosa per a afrontar-los amb perspectives d'èxit és necessari escometre'ls des de diferents perspectives, ja que implica diferents tipus de factors:
- Condicions de l'entorn laboral: il·luminació, soroll, temperatura, espai de treball.
- Concepción del lloc de treball i contingut de les tasques.
- Jornada laboral i repartiment horari d'aquesta.
- Tolerància zero en matèries com són l'assetjament (en les seues diferents variacions), la violència en el lloc de treball, així com qualsevol tipus de discriminació.
Per a realitzar adequadament una avaluació dels riscos psicosocials que existeixen en els establiments de restauració moderna, en l'empresa s'han de considerar diversos factors, com són la quantitat de tasques a realitzar, el personal disponible per a realitzar-les, la complexitat d'aquestes, el temps del qual es disposa per a realitzar-les, la pròpia situació fisiològica de la persona treballadora, o la possibilitat de decisió en la manera de realitzar-la. També s'ha d'avaluar el ritme en el qual s'ha de dur a terme el treball, els horaris (sobretot si són torns rotatoris o en horaris nocturns), així com la pròpia cultura empresarial, que pot ser més o menys autoritària.
A més d'aquests factors, també s'ha d'avaluar el grau d'incertesa que poden tindre les persones treballadores, en relació amb el seu futur professional. O el grau de comunicació que hi ha en l'empresa amb el personal que treballa al seu càrrec, que pot fer que no siguen clares les funcions que cada persona ha de desenvolupar en el seu lloc de treball o interferir en les relacions entre companys/es.
RECOMANACIONS EN MATÈRIA DE LPRL PER A PREVINDRE ELS RISCOS PSICOSOCIALS
Tots els riscos enunciats, tan físics com psicològics, han de ser abordats per a realitzar una adequada avaluació de riscos laborals.
Una vegada analitzats els riscos que hi ha en els llocs de treball, s'han d'eliminar els desajustaments que s'hagen detectat, estant les empreses obligades a actuar en modificacions de l'organització del treball o de les tasques a realitzar.
Modelo de carta de Baja Voluntaria en la empresa
Convenio Colectivo Estatal de Acción e Intervención Social
CCOO e UGT congratúlanse do «éxito» da folga e da participación «masiva» nas mobilizacións
Acuerdo definitivo y firma del XIX Convenio TIC
Convenio Colectivo de Hostelería de las Illes Balears
Acuerdo Laboral de ámbito Estatal para el sector de Hostelería (ALEH)